Op veler verzoek gaan we je iets vertellen over de leveranciers van onze wol. Want, kritisch als jullie zijn: de vragen vlogen ons de laatste tijd om de oren. En niet alleen over duurzaamheid met betrekking tot ons leefmilieu en de planeet, maar ook over het welzijn van het dier achter de schermen.

Hulde: Jullie denken verder dan je neus lang is en laten je niet afschepen met een standaard riedeltje. Niet dat je ons daar ooit op kunt betrappen haha, wij zijn er trots op net even anders dan anders met vragen en verzoekjes om te gaan. En we zijn ook trots op jou – lieve, pientere, kritische klant – omdat je bewust consumeert en ons daarmee extra scherp en gefocust houdt. Genoeg geslijmd :-)? Duurzaam en respectvol produceren bestaat uit veel verschillende facetten. Vandaag in de spotlight: het schaapje bêêêhh.

 

WAAR KOMT JULLIE WOL VANDAAN?

De garenleveranciers waar wij mee werken, sourcen hun wol wereldwijd. Over het algemeen kunnen we wel stellen dat de meeste merinowol uit Nieuw Zeeland en Australië komt, Cashmere uit Mongolië en Yak uit de Himalaya en Centraal Azië. ‘Onze’ schaapjes zijn zelf ook graag op het droge – en het hoge.

 

ZIJN DE SCHAAPJES HAPPY & HEALTHY EN HOE WORDT DAT GECONTROLEERD? 

De leefomstandigheden zijn uitstekend, de beestjes worden gekoesterd en goed verzorgd. Dat wordt gecontroleerd door de RWS, de Responsible Wool Standard. Dit betekent dat elke aangesloten schapenboer tekent voor een overeenkomst met daarin een waslijst aan dwingende voorschriften. Variërend van optimale voeding tot de juiste hoeveelheid schoon drinkwater – het gaat zelfs zo ver dat er speciale privileges zijn voor schapen met een baby bump.

Er zijn regelmatig lichamelijke check-ups, maar ook het geestelijke welzijn van het schaap krijgt aandacht: er is een heuse checklist met stress-symptomen en hoe die te bestrijden. Zien we een mensenbaas nog niet zo snel doen...die onderneemt pas actie als we elkaar de hersens inslaan en/of brullend met ons voorhoofd deuken in de company wall beuken.

Ook worden zieke dieren niet afgemaakt als dat voorkomen kan worden. Ze krijgen medische verzorging en speciaal vervoer als ze verplaatst moeten worden. We kid you not. (Zouden ze dan een Übêêêr bellen??)

 

 

WONEN DE SCHAAPJES EEN BEETJE OP STAND?

Schapen die buiten rondlopen hebben over het algemeen royaal de ruimte, en voldoende plek om te schuilen tegen regen of wind. De grond die ze begrazen wordt gevrijwaard van schadelijke stoffen, erosie (gaten of kuilen waardoor het arme schaap z’n spillebeentjes kan breken) en afwisselend beplant met gewassen om de biodiversiteit in stand te houden.

Schapen kunnen niet elk seizoen 24/7 buiten zijn: de stallen waarin ze dan verblijven zijn ook ingericht volgens strikte richtlijnen. Zo moeten de beestjes voldoende bewegingsruimte hebben om te kunnen lopen én liggen, hebben ze recht op toegang tot daglicht en zijn harde, onverwachte geluiden streng verboden. (Luistert u mee, buurman met de drilboor-hobby?)

 

HOE DIERVRIENDELIJK WORDT DE WOL GEOOGST?

Netjes scheren is een hele kunst, daar weet jij toch ook alles van? En onze toeleveranciers zijn aangesloten bij Woolmark, een overkoepelende vakorganisatie die o.a. trainingen geeft om het scheren zo vakkundig, pijnloos en stressvrij – voor zowel het schaap als de scheerder – te laten verlopen.

Scheren gebeurt namelijk nog steeds met de hand – eerdere experimenten met proteïne-injecties waardoor de vacht er vanzelf af valt waren succesvol, maar zijn om onduidelijke redenen niet door de wolproducenten opgepikt. Als het schaap op de juiste wijze wordt neergelegd en vastgehouden, is het risico op beschadiging van de huid minimaal. Wel is de scheerbeurt voor een schaap vrij stressvol, maar ook zonder tussenkomst van de mode-industrie moet er geschoren worden. Anders bezwijkt het arme beest aan oververhitting en/of infectieziektes als gevolg van in de vacht nestelende insecten. Scheren moet dus sowieso, maar het is zaak het zo schaapwaardig en kundig mogelijk te doen. 

 

IS ER NOG MEER WAT WE MOETEN WETEN?

Die zijn er, maar we stellen je meteen gerust. Heb je wel eens van mulesing gehoord? Niet googelen! (Dat wil je niet zien.) Bij mulesing wordt de huid rondom de anus verwijderd – om obvious reasons is die plek favoriet bij insecten die zich in de huidplooien nestelen, waarna het schaap kan ziek worden en soms zelfs dood kan gaan. Mulesing gebeurt dus uit voorzorg, kostenoverwegingen en vaak zonder verdoving :-(.  Zoals begrijpelijk mag dit niet worden toegepast bij de schapen van onze spinners die aangesloten zijn bij de RWS en Woolmark.

 

HAPPY SHEEP DON’T COME CHEAP

Lang verhaal kort: wij zijn er behoorlijk zeker van dat er goed voor onze schapen gezorgd wordt, en dat is een hele geruststelling. De mooiste wol komt toch echt van schapen met een happy life. Dat zie je en dat voel je. Ook in je portemonnee, dat is helaas de keerzijde van de medaille. Happy sheep don’t come cheap. Maar wij vinden dat dat het waard is, en we weten met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat jij dat ook vindt.

 

Dit waren wat ons betreft de belangrijkste ins & outs over het welzijn van het prachtige dier dat onze wol levert. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer aspecten over het duurzaam verwerken van wol die de moeite van het vertellen waard zijn – en dat gaan we in de nabije toekomst ook zeker doen. Dus blijf vooral vragen, blijf leergierig en blijf alert op wat jij belangrijk vindt. Beloven wij dat we je op gezette tijden bijpraten en je in de tussentijd van mooie wolproducten blijven voorzien. Deal?

 

Liefs Ilse & Nicole