Bij PLEIN PUBLIQUE zijn we gek op ton sur ton (De betekenis en uitleg vind je hieronder). Niet alleen de naam - hoe Frans wil je het immers hebben? – maar het ligt ook lekker op de tong. En heb je er eenmaal van geproefd, dan smaakt het naar meer. In deze blog leggen we je uit wat ton sur ton kleding betekent, waar het vandaan komt en vooral wat het voor je doet!
WAT BETEKENT TON SUR TON?
We beginnen voor het gemak bij het begin. Ton sur ton is een onvervalste modeterm, het betekent vrij vertaald ‘kleur op kleur’. Dus bij mode-outfits is dat een outfit waarbij bijna alle onderdelen dezelfde kleur hebben, of in verschillende gradaties van dezelfde kleur zijn opgebouwd.
Wist je waarschijnlijk wel, willen we toch even gezegd hebben.
HOEZO DIE FRANSE BENAMING?
Waarom heet ton sur ton, ton sur ton? We vermoeden omdat de Fransen er als de kippetjes bij waren het modebeestje een naam te geven, voordat minder hippe landen ermee aan de haal gingen. Zo zijn ze, les Chéries. En dat is maar goed ook. Want ‘tona nad tonom' of ‘renge göre renk’ klinkt een stuk minder appetijtelijk.
Eerlijkheidshalve hadden de Fransen er al een beetje patent op: voordat de term 'ton sur ton bon ton' werd (zo leuk dit) werd het in de kunst- en modewereld ‘camaieu’ genoemd. En we begrijpen dat dat woord het niet heeft gered in de modewereld. Hoe spreek je camaieu überhaupt uit…. lijkt wel Fins.
Dus Ton sur Ton it is!
WIE HEEFT TON SUR TON UITGEVONDEN?
Wij houden het op Coco Chanel. Omdat we dat altijd doen als niemand het tegendeel kan bewijzen ;)
DE INS & OUTS VAN TON SUR TON
Ton sur ton = chique
Ton sur ton is chique! Oké, dat is misschien wat kort door de bocht. Maar een rondje google levert flink wat ton sur ton fans in hogere kringen op. Neem koningin Maxima, niet bepaald iemand die je regelmatig op een fashion faux pas kunt betrappen. Of ze nu kiest voor een outfit in diplomatiek beige, een vlammend rode business babe look of head to toe donkerpaars: de klasse spat ervan af. Daar komt geen tiara bij kijken. Om in koninklijke kringen te blijven: ook Kate Middleton & Meghan Markle lusten wel pap van ton sur ton.
Ton sur Ton x Mix & match
Zoals met alles in het leven: een beetje reuring maakt het interessant. Kies daarom voor een mix van verschillende stoffen en texturen waarmee je het monochrome kleurbeeld verlevendigt. Combineer glanzend satijn met matte merinowol, glad leer met grove breisels, luchtige broderie Anglaise met stevige denim, en vergeet niet dat er prints bestaan. Neenee, ton sur ton betekent niet automatisch effen! Als je een donkerblauwe blouse met verfijnd off-white stippenprintje combineert met uni donkerblauwe items valt dat nog steeds onder het principe ton sur ton. Gemêleerde knitwear? Idem dito. It’s all about the mix.
En mocht je nu denken dat ton sur ton alleen geschikt is voor neutrale basistinten: think again. Van top tot teen fuchsia rose, cobalt blauw of lime is ook ton sur ton. Blending in with boredom; niet van toepassing.
En dan nog even dit
Als het oog niet wordt afgeleid door grote kleurcontrasten, smelten de verschillende elementen van je outfit optisch samen en oog je langer en slanker. Goed om te weten!
Par example… als je verhoudingsgewijs korte benen en een lang bovenlichaam hebt, dan zorgt ton sur ton kleurgebruik er voor dat de grenzen tussen je afzonderlijke lichaamsdelen vervagen en dat trekt de boel optisch naar elkaar toe. De balans wordt als het ware hersteld.
TON SUR TON x PLEIN PUBLIQUE
Door qua kleurkeuzes de diepte in te gaan geven we je veel mogelijkheden voor ton sur ton outfits. Bij PLEIN PUBLIQUE vind je zelden vluchtige trendkleuren – behalve komend seizoen, maar daar komen we nog op terug. We zien je uiteindelijk liever zo lang mogelijk in onze met zorg gemaakte spullen genieten.
Past bij een duurzame garderobe, past bij deze tijd waarin we verspilling van grondstoffen moeten vermijden. Onze kleur donkerblauw, bijvoorbeeld, draait al behoorlijk lang mee. We willen namelijk dat je het shirt die je vandaag koopt, past bij de broek of het vest die je al even in de kast hebt. Zo doen we dat met meer kleuren – we selecteren ze niet alleen omdat we ze mooi vinden, maar ook omdat ze tijdloos zijn.
Wees in ieder geval niet te streng voor jezelf. Kijk je in de spiegel en denk je ‘mwah… toch mis ik iets’? Op smokkelen staat geen straf. Met een goed gekozen accent geef je je ton sur ton look alsnog een twist. Schoenen in een knalkleur, felroze bh onder je beige blouse, zwart riempje met je witte linnen outfit… Als jij je er goed bij voelt, moet je het for fashion sake vooral niet laten.