Wist jij dat je van nature een duurzame inslag hebt? Zomaar vanzelf, zonder druk van buitenaf? Nee? Nou, die heb je. Puur en alleen door het volgende. Lees maar mee.
VROUWEN ZIJN SLECHT IN WISKUNDE #NOT
Scenario-schets:
Je bent in een winkel/online shopomgeving/op de bank met de nieuwste editie van ‘alle kleding in deze glossy wil je meteen hebben’ (doorhalen wat niet van toepassing is).
Je spot De. Perfecte. Broek/Rok/Jas/Blouse/Trui (repeat doorhalen)
Vervolgens spot je de prijs. Au. Au au au. Wat nu? Hoe ga je in Jezus’/God’/Allah’/Buddah’s naam (doorhalen wat… je snapt ‘m) deze aankoop rechtvaardigen? Hoe klets je deze kromme uitspatting recht? Gewoon. Zoals jij – en met jou miljoenen andere fashion lovers – dat eigenlijk altijd doet.
You do the Maths
Je neemt de prijs, maakt een inschatting hoe vaak je het begeerde object gaat dragen, en rekent de uiteindelijke kosten per draagmoment uit. Aha-moment! Ineens lijkt die aankoop onderbouwd te rechtvaardigen. Slim bezig! Jij laat je budget een sluw poepie ruiken. We halen je even uit de droom: je bent niet de eerste en enige die dit trucje met zichzelf uithaalt. Er hangt zelfs wereldwijd een officieel label aan: Cost Per Wear.
REKEN JE DUURZAAM
Negen van de tien keer kom je na een potje rekenen op een alleszins aanvaardbaar bedrag uit. Elf van de tien keer prijs je jezelf de hemel in omdat deze aankoop jarenlang bovenaan je favorietenlijst gaat prijken en je met zijn pure perfectie gaat weerhouden van toekomstige aankopen. Want dat is wat het Cost Per Wear-principe doet; het maakt je bewust van je kledingbehoeftes, en helpt je de verhouding tussen de aanschafprijs en de geschatte gebruikstijd van je kleding te bewaken. Jij geeft om kleding die lang meegaat – mede om die reden ben je fan van PLEIN PUBLIQUE en lees je onze blogs. Kleding waar je lang mee doet is in principe duurzamer dan zogeheten fast fashion.
Wist je dat? Schokkend, toch? Na gemiddeld 7 keer dragen wordt een kledingstuk naar de achterste regionen van de kledingkast verbannen, via een doorschuifsysteem van zolder naar schuur of berging verplaatst, en uiteindelijk in de kledingbak gedeponeerd, naar de kringloop gebracht of zelfs weggegooid. Niet van deze tijd. Uitzonderingen daargelaten kan het Cost Per Wear-principe bijdragen aan het voorkomen van kleding miskopen, door ervoor te zorgen dat je de juiste aankoopbeslissingen maakt.
Om je uit de droom te halen: niet elke peperdure aankoop bezit automatisch de potentie lang mee te gaan, of lang favoriet te blijven. Wil je de Cost Per Wear-succesformule doen slagen, dan moet je je wel aan een paar basisregels houden:
1Wees Realistisch
We doen er in de inleiding wel gekscherend over, maar de boodschap is bloedserieus. Het is niet de bedoeling jezelf te bedotten, of anderen ervan te overtuigen dat een dure aankoop prima te rechtvaardigen is. Het Cost Per Wear-principe is een middel waardoor je je eigen koopgedrag kritisch benadert, met als doel niet alleen jezelf maar ook ons overbelaste milieu een plezier te doen. Ga dus uit van een zo reëel mogelijk aantal draagmomenten.
2Kies voor Kwaliteit
En dan bedoelen we met name levensduur en uiterlijk schoon. Een lichtgewicht jersey T-shirt – ook al is het nog zo hoogwaardig – legt nu eenmaal eerder het loodje dan een stevige spijkerbroek. De stof blijft misschien wel lang goed, maar de vorm is een ander verhaal. Katoen(mix) denim slijt gewoon minder snel.
Nog een voorbeeld: synthetische textielvezels gaan 20 tot 200 (!) jaar mee voordat ze vergaan, maar ze zien er wel sneller lelijk uit waardoor je ze mogelijk eerder afdankt. Tegelijkertijd zijn synthetische textielsoorten niet per se een teken van mindere kwaliteit. Denk maar eens aan je geavanceerde sportlegging met vochtafvoerende en ademende eigenschappen. Of items van hoogwaardige travel jersey die licht van gewicht, kreukwerend en razendsnel droog zijn. Gevalletje Cruijfferiaans ‘ieder nadeel hep z’n voordeel’. Kwaliteit kun je dus niet zuiver meten, maar houd het wel in gedachten als je iets aanschaft. Kopen met je koppie.
3Bedenk Wanneer je het Gaat Dragen
Simpel voorbeeld: geef geen duizenden euries uit aan een feestjurk die je maar 1 keer gaat dragen (bruidsjurken tellen voor het gemak niet mee ;)) Streef je naar een puike Cost Per Wear, dan zul je moeten investeren in veel verschillende vriendenkringen zodat je die peperdure jurk door kunt dragen zonder het gevreesde ‘heb je haar weer in die eeuwige jurk’ gefluister. Een zwarte of donkerblauwe blazer kun je op veel verschillende gelegenheden dragen, van werk tot schoonouderbezoek tot uitje van de lokale ondernemersvereniging – om maar een zijtak te noemen – en is dus oneindig veel multifunctioneler dan genoemde jurk. Met deze redenering zijn apartment pants misschien wel de grootste investering waard :)
4Blijf Dicht bij Jezelf
Misschien een overbodige opmerking, maar aankopen waarvan je jarenlang draagplezier verwacht moeten dicht bij je signature stijl liggen. Voorbeeld: draag je graag en vaak zwart, dan zal een knalroze jurk stukken minder tijdloos blijken dan je voor ogen had toen je straalverliefd de Cost Per Wear uitrekende. Voor prijzige stukken blijf je het beste dicht bij je natuurlijke stijl. Leg een multifunctionele capsule-collectie aan waar je altijd op terug kunt vallen.
5Make, Do & Mend
Is er iets mis met je favoriete item, dan is er in veel gevallen nog wel wat aan te doen. Losse draadjes en naadjes zijn vaak simpel te (laten) repareren, vervaagde kleuren knappen op van een thuisverfbeurtje (wel even checken of de stof daar geschikt voor is), de polletjes op de trui verdwijnen als sneeuw voor de zon met de PLUISKAM en over het (creatief) stoppen van gaatjes in knitwear schreven we al eerder een artikeltje. Gewoon even de moeite voor nemen, of een handige Crea Bea in je inner circle lief aankijken. Spread the re-love!
6Recycle
Cost Per Wear is larger than you. Tegen de tijd dat jij klaar bent met een kledingstuk, is dat kledingstuk misschien nog niet klaar met zichzelf. Misschien ben jij erop uitgekeken, is je leven dusdanig veranderd dat het overtollig is geworden, of is het aan een reparatie toe waar jij de kosten niet voor kunt of wilt opbrengen. Niet weggooien, maar recyclen! Verkoop het via Marktplaats of Vinted, breng het naar de kringloop of doneer het aan een goed doel. Ook non-profit organisaties zoals Dress for Success nemen je kwaliteitskleding graag aan om werkzoekenden met minimale bestedingsmiddelen gratis aan geschikte kleding voor sollicitaties te helpen. Even de moeite nemen voor een rondje Google, en je vindt zo een goede bestemming. De Cost Per Wear zit in het kledingstuk, ongeacht wie er op welk moment dan ook voor betaald heeft.
Hebben we je kunnen inspireren en motiveren je toekomstige aankopen niet alleen met je hart, maar ook met je verstand te doen? Fijn. Mission accomplished.