UGLY FASHION IS EEN BLIJVERTJE 

De mode is nog steeds 'ugly'.

We stipten het al eerder aan in het blog over de ugly sneaker. En ja, die sneaker is er nog steeds. En zo ook de badslipper. Inmiddels hebben ze zelfs versterking gekregen. Wil je weten wat de nieuwkomers zijn?

Maar first things first; eerst gaan we een potje filosoferen over zin, onzin en oorzaak van de behoefte aan lelijkheid, daarna nemen we de ‘new uglies on the blog” met je door.

 

LELIJKHEID KENT GEEN TIJD

Boute uitspraak, nietwaar? Maar klopt wel als een bus. De wereld is een constante cyclus van op- en neergaande bewegingen. Extremen. Van geboorte tot dood tot wedergeboorte. Van primitiviteit tot beschaving tot deconstructie. Van armoede tot welvaart tot welvaartsarmoede. Je snapt ‘m. Zo werkt de geschiedenis, en waarom zou de mode daaraan ontsnappen?

Ook hier bevestigt een chronologische high-low tijdsbalk de op- en neergaande beweging van smaak en trends. Wat betreft de ‘ugly’ trend; die was er altijd al. Alleen was het toen nog geen vooropgezette trend, het was kleedgedrag dat afweek van de gangbare norm en met de kop boven het ‘mooiveld’ uitstak.
Contrast

Voorbeeldje. De Schotse ruit was in Engeland rond 1750 verboden wegens associaties met rebellen, rond 1800 mocht ie weer en ging de adel en gegoede burgerij ermee strijken. En anno nu weer helemaal terug op de kaart. (Komen we een andere keer op terug)
Of na een periode van korsetten en crinolines (hoepelrok, oftewel ik-kan-toch-zo-niet-poepen rok) werden de rechte, losvallende flapper-dresses van de twintiger jaren eerst met afkeurend gefronste wenkbrauwtjes bekeken alvorens gemeengoed te worden. (Speaking of ...; ook de wenkbrauw is zo’n shapeshifter. Dikke rupsen in the 80's versus iele boogjes in the 50's, we noemen het maar even)
Van korset naar flapperjurk
De voluptueuze Rubens-vrouw was ooit het toonbeeld van schoonheid, net zoals de tegenovergestelde broodmagere Twiggy dat eeuwen later was. Smaken verschillen niet alleen, ze veranderen ook. Veel trends beginnen met een uiting van tijd gerelateerde wansmaak.

PRETTY UGLY

In de mode is lelijkheid aantrekkelijk. Waarom? Omdat mode over meer gaat dan alleen kleding. Mode is een middel van individuele expressie, net als kunst. Mode zet aan tot nadenken, prikkelt, triggert en knoeit een beetje met de grenzen van de esthetiek.

Misschien is mode niet zo revolutionair als conceptuele kunst of baanbrekende literatuur, maar binnen de eigen outline schopt mode graag tegen heilige huisjes. Zo beginnen veel trends; een mild shockerend statement door een vooraanstaand modehuis – of tegenwoordig vaak ook een eigenzinnig social media individu – wordt opgepikt door ‘de massa’  en wordt vervolgens mainstream.

En omdat het om mode gaat – een concept dat gaat over uiterlijkheden – is de shockerende factor vaak iets dat ‘men’ esthetische beschouwd lelijk vindt. En dat wordt vervolgens na verloop van tijd ‘mooi van lelijkheid’.  Van anti-mode tot mode.

LET'S GET VISUAL

Zoals beloofd, een visueel overzichtje van wat er zoal aan lelijks in modeland rondloopt tegenwoordig. We noemden al de ‘ugly sneaker’, waar we eerder over schreven. Nog even wat verse voorbeeldjes.
Ugly sneaker
Maar er zijn meer afknappers! Waarschijnlijk heb je de volgende al in het straat beeld gezien. De badslipper. Hoe lelijk zijn die drie-strepen-Adidas badslippers? Daar wilde je toch niet dood mee gevonden worden? Toen niet nee. Nu dus wel. Het is hip en happening, ze zijn er in alle kleuren en soorten. Maar om het echt af te maken draagt de jeugd ze nu met witte sokken… WITTE SOKKEN!
De sok
Over sokken gesproken. THE SOCK IS BACK. Terug van weggeweest… yeah baby, read our lips. Echte sokken, mind you. Dus nee niet de pantykousjes (als je het maar laat). Kleurtjes, streepjes, stippen, Mickey Mouse, het maakt niet uit, zolang het maar de echte sok is.

  • Twee jaar geleden mocht je geen sok zien…deed je namelijk verdomd veel moeite om je sokje onder de rand van je gympie te houden.  
  • Afgelopen jaar mocht er stiekem een bescheiden randje boven je ugly sneaker uitpiepen.
  • En nu gaan we ineens all the way, dat is toch niet meer bij te houden? Uiteindelijk is het wel zo makkelijk in de winter, met al die te korte broeken van dit moment. Ieder nadeel hep z’n voordeel :-).

Oops, brainwave. Zal je toch niet gebeuren; krijg jij dit jaar sokken van je vader voor kerst, in plaats van andersom. We bidden dat de zakdoeken niet in de mode komen, daar gaat ons voorspelbare maar o zo felbegeerde jaarlijks terugkerende kerst-parfum-cadeau.

De Bumbag

NEW UGLIES ON THE BLOCK

Ben je al warmgedraaid? We hebben er nog meer.

De bumbag – ook wel fanny pack genoemd. (DO google voor een etymologische verklaring haha) Back in the days gewoon op je heup, maar alleen voor de suffe reiziger, niet voor de fashionista. The times, they are a-changing…
Little house on the prairie
De prairie dress. Als in ‘Little house on the prairie’  dress. Leeftijdsgenoten; je kent ze vast. Jonkies: er zijn herhalingen ergens in de middag. Hoort bij je mode-opvoeding. De silhouetten worden weer wijder en daar hoort deze jurk zeker bij. Kan je wel lekker door blijven eten, geen vetrolletje te zien onder deze vruchtbare prairiejurken. 
Little house on the prairie anno nu
De high-waisted broek. Trek hem maar tot boven je navel, want de na-heupbroekse mid-rise is er geweest. Basta. Kan niet meer. De hoge taille is terug, en hoe! In het begin denk je nog, bluhhh… maar je went eraan en voor je het weet trek je de hoge taille broek niet meer uit. Want let wel… je hoeft je broek niet meer op te hijsen, hij blijft vanzelf hangen. En dat zonder riemke. Daarnaast is het toch een stuk vrouwelijker dan die heup broek. Dus niet ugly… of wel… of niet… we zijn er nog niet uit, want....
High-waist

DE MOM JEANS

Ja hoor, de fashionista’s moeten natuurlijk weer overdrijven. Bovenstaande voorbeelden zijn flink smaakvol. Maar om die high-waist broek dan toch nog even echt ugly te maken, kan je voor de Mom jeans gaan. De jeans zoals je moeder die droeg: lekker hoog zodat de buik er fijn inpast, riempje erin, niet strak en niet wijd, maar wel ruim genoeg op het bovenbeen om het niet sexy te maken. Want Mom. Niet Da Bom.


Fijn flauw wassinkje, of – beter nog – zelf afgedragen (serieus, dat deed men gewoon zelf. Neeee… Jaaaa!) Zo gingen wij ‘m dus never nooit niet dragen. Wij waren jong en hip en wilden een flitsend heupmodelletje zodat onze prille love-handles vrijelijk in de wind konden wapperen. En nix niet flauwe wassing, snow washed moest het zijn. Of acid-washed, nog beter. Think again. De mom-jeans is terug op de kaart.

 

Mom jeans

 

Onderstaande vintage foto is een screenshot van een filmpje dat is gemaakt door de Amerikaanse talkshow Saturday Night Live. Ze nemen de mom jeans even lekker op de hak....

Video mom jeans

 

 

 

Zo, je bent weer even bijgepraat over 'ugly fashion'. Natuurlijk zijn er meer voorbeelden te noemen, wij hebben alleen het topje van de ijsberg blootgelegd. 

Wat we je op de valreep nog mee willen geven is de volgende aanvaardbare psychologische verklaring voor het gegeven dat wij de lelijke eendjes onder de trends zo enthousiast omarmen. We schijnen heden ten dage zelfverzekerd genoeg te zijn om ons lelijkheid te kunnen permitteren. (Niet overdenken, gewoon aannemen) We weten wat we waard zijn.

P.S; met wij bedoelen we natuurlijk wij en jij, wij allemaal. Dat we daar duidelijk over zijn :-).



Liefs, Nicole & Ilse