Ga naar content
🌱 GREEN GIFT MONTH 🌱

Doe mij maar Duurzaam

Hot topic!

Ook wij bij PLEIN PUBLIQUE krijgen er de laatste tijd steeds meer vragen over. Of wij ook aan duurzaamheid doen? En wat we daar dan aan doen? En hoe we dat dan precies doen?

Lijken makkelijke vragen, maar het antwoord daarop is echt niet zo makkelijk. Maar dat duurzaamheid een begrip is dat onlosmakelijk met deze tijd is verbonden, is een feit. Tijd voor een potje overpeinzen. Duurzaamheid is een hot topic.

 

OVERDAAD

Hoe we er ook naar kijken, we hebben het als maatschappij de afgelopen decennia qua duurzaamheid, niet zo best gedaan.
En dat komt niet alleen door het gebruik van niet-duurzaam geproduceerde zaken, maar vooral toch door overdaad. We hebben alles, en nog was het niet genoeg:

- Twee auto’s voor de deur? Natuurlijk! Makkelijk voor als je beiden iets anders wilt gaan doen. Maar echt nodig?

- Minimaal twee keer per jaar met het hele gezin op vakantie, met het vliegtuig, waarvan één keer naar een ver warm oord? Natuurlijk, we moeten genieten en mogen niets missen. Stel je veurrr :-)

- Elk seizoen een compleet nieuwe outfit in je kledingkast? Natuurlijk! De HM en Zara zijn er groot door geworden.

En als we ons even tot mode beperken: vroeger had je een blauwe jeans en misschien nog een zwarte jeans. Eén voor casual cool en de andere iets minder casual. Maar kijk nu eens even in je kast? Een skinny zwarte jeans, een skinny jeans, een flared jeans, een casualfit jeans en nog een jeans voor de borrel in hip tentje met je BFF. Ga zo maar door. Dat bedoelen we dus. Overdaad.

En wat gebeurt er als er zoveel keuze is? Dan weet je het niet meer en ga je weer shoppen op een gegeven moment toch even goed denken ‘Misschien heb ik het allemaal niet nodig?’ Dat is een trend die we zien aankomen. Consuminderen. En de keuze voor duurzaam geproduceerde spullen. En hoe zit dat met kleding?

Bio of Organisch??

Een van de vragen die we regelmatig krijgen, is of we biologische katoen of organische katoen hebben.

Daar kan ik altijd makkelijk op antwoorden. Nee, hebben we niet. We hebben ons namelijk in verdiept in bio & organisch katoen en daar werden we toch niet helemaal echt blij van.
Ik wijd even uit over organisch katoen. Het verschil met normaal katoen en organisch katoen is de manier van telen. Bij organisch katoen worden er minder pesticiden gebruikt. Mooi toch? Ja, maar het blijkt wel dat de pesticiden die bij organisch katoen worden gebruikt, schadelijker zijn dan de pesticiden voor normaal katoen. Bummer.

Een ander ding is het groeien van de organische katoenen plant. Deze zijn kleiner en er zit minder katoen aan. Hierdoor moet je veel meer planten kweken om hetzelfde shirt te maken. En daarvoor is er meer dan twee keer zoveel water nodig dan bij normaal geproduceerde katoen.

Allemaal dingen waar ik niet heel blij van word. Maar waar ik helemaal kromme tenen van krijg, is een rood organisch t-shirt. Bestaat niet, kan niet. De stof kan misschien organisch geproduceerd zijn, maar een felrode kleurstof kan je niet vinden in de natuur, dus het shirt kan gewoon niet met een organische kleurstof geverfd zijn. En toch worden ze als organisch verkocht en moet je ergens in de heeeele kleine lettertjes lezen dat organisch toch niet zo organisch blijkt te zijn.

Begrijp mij niet verkeerd, ik ben voorstander van nieuwe initiatieven, daar komen namelijk vaak mooie uitvindingen uit. Maar zodra de marketing de overhand neemt, is het meestal niet meer zo goed voor het milieu.

 

Sloooowww Fashion

Wat doen we bij PLEIN PUBLIQUE dan wel aan duurzaamheid?

Natuurlijk proberen we onze mooie items te produceren met een duurzame insteek, maar we zijn nu eenmaal niet een big corporate player. We zijn een klein team, we kunnen niet alles uit onze handen laten vallen om naar de fabriek te jetten (is trouwens ook niet echt duurzaam) voor een guerilla- inspectie. Maar we werken met integere fabrikanten en betalen een eerlijke prijs voor onze items, geen type Primark-prijzen waarvan je wel zeker weet dat er schimmige praktijken aan te pas komen om zo’n idioot lage prijs te kunnen verantwoorden. Dus ja, we zijn er redelijk zeker van dat mens en milieu aanvaardbaar weinig schade oplopen van onze productie.

Maar het belangrijkste is dat we voor slow fashion gaan in plaats van fast fashion: timetravellers noemen we ze, die tijdloze classics, van het genre waar je niet snel op uitgekeken bent. Want hoe langer je met je kleding doet, hoe duurzamer je bezig bent.

Wist je trouwens dat wij veel items in de collectie hebben die er al meer dan drie jaar in zitten. Niet in de uitverkoop zijn geweest en nog steeds in de mode zijn. Een mooie graadmeter voor duurzaamheid.

 

Cost per Wear

Maar je kan het ook anders bekijken en dat is het cost-per-wear principe.

De cost-per-wear reken je uit door de aanschafprijs te delen door het aantal keren dat je het kledingstuk draagt. Vaak ingezet als excuus voor als je weer eens de big spender hebt uitgehangen, maar bij uitstek een indicatie van hoe duurzaam je bezig bent. Van tijdloze kleding in hoge kwaliteit is de cost-per-wear vaak lager dan van dat goedkope blousje dat je 1 of misschien 2 keer hebt gedragen. Daarom focussen wij op die tijdloze modellen in hoge kwaliteit stoffen en garen. Zo is de cost-per-wear van mijn favoriete shirt L’AIMEE nu bijna 0.

Dus we hebben niet elk seizoen een geheel nieuwe collectie, maar introduceren regelmatig mooie items die lang meegaan en tijdloos genoeg zijn om twee (of drie, of vier etc.) zomers of winters met trots gedragen te worden. We doen dus niet gelijk na het seizoen alles in de uitverkoop omdat er een nieuw seizoen voor de deur staat.

 

Kleine wasjes

Wist je dat je kleding ook niet zoveel hoeft te wassen al we gewend zijn?

Tenzij er een echte vlek op zit, kan je iets makkelijk een paar keer dragen. Spaart water en zeep. Daar houden we rekening mee met het kiezen van de stoffen en garens. Die zijn voornamelijk natuurlijk (wol, katoen, zijde) en sommige new-gen synthetics (viscose) en gaan niet snel ruiken. Een mooi voorbeeld is de merino- en kasjmierwol die we in onze meeste truien gebruiken: die hoef je écht bijna nooit te wassen! Wol reinigt zichzelf als je het in de buitenlucht ophangt dus dat spaart water en wasmiddel!

 

Wrap it up!

Dan is er nog de verpakking. Daar hebben we ook lang over nagedacht want je mooie net gekochte producten moeten natuurlijk ook netjes dus goed verpakt aankomen. Maar plastic om te verpakken is echt uit-den-boze bij team PLEIN PUBLIQUE. Doen we niet, willen we niet.

Dus karton en papier. Je kent onze doosjes wel en we zijn nog steeds aan het experimenteren om te kijken wat qua maat nu het makkelijkst werkt. We gebruiken in ieder geval waar mogelijk doosjes van gerecycled materiaal en doosjes die bij het retourneren terugkomen, krijgen als ze er netjes uitzien een mooi tweede leven.

 

We know you care!

Long story short; duurzaamheid is een flexibel begrip.
Individueel invulbaar, door zowel grote multinationals als kleinschalige niche-entrepreneurs, die-hard barricade-revolutionairen of milde-maar-niet-onwelwillende doorsneeconsumenten.
En tot welke groep jij ook behoort, doet er denk ik niet helemaal toe: als je je er maar van bewust bent dat je gedrag een carbon-footprint achterlaat. Doe wat binnen je mogelijkheden ligt.

in ieder geval hebben wij van PLEIN PUBLIQUE duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Daarom produceren we kleding met een lange adem. Want de natuurlijke materialen die we gebruiken zijn van topkwaliteit, gaan lang mee, en onze kasjmier en merino-wollen items behoeven nauwelijks onderhoud dus al het waswater spaar je uit. Bovendien brengen we je true classics, die never-nooit-niet uit de mode raken. Dus hoef je ook niet elk seizoen iets nieuws in de kast te hebben…of zeggen we nu iets raars? ;-)

Ons beste advies is eigenlijk, koop betere kleding, koop minder dan voorheen, draag het vaker en was het minder vaak. Doen wij ook.

 

Heb je tips?
Stuur mij dan een berichtje via ons contact formulier. 

 

Liefs, Nicole

 

 

Verzending voor 20:00 uur

Alle bestellingen die voor 20:00 uur zijn besteld, worden dezelfde dag verzonden

Shipping policy

21 DAGEN recht op retour

Twijfel? Je kan bij ons tot 21 dagen dagen je pakket retour sturen en dan krijg je direct je geld terug.

Refund policy