ZO VERWIJDER JE VEILIG PLUIZEN EN PILLEN VAN MERINO WOL


Heb jij je merino wollen kleding al uit de winterstalling gehaald? Want die mooie nazomer die ons is beloofd: díe heeft duidelijk andere plannen. Brrr. Ondanks dat: het is altijd weer een feestje om je winterfavorieten terug te zien. Of… valt het dit keer een beetje tegen? Zijn ze – in tegenstelling tot jijzelf – zichtbaar ouder geworden? Zien we daar pluisjes en pilletjes op je favoriete trui van merino wol?

 

Ai. Daar heb je overheen gekeken toen je dizzy van de eerste zonnestralen je kast lenteproof maakte. Er zit  iets anders op: lie through your teeth en vertel ze dat ze er GEWELDIG uitzien. Never better. En dat dat gevierd moet worden. Met een vriendinnen-wellness-dagje. Zeker weten dat ze daar met open ogen intrappen: je kent ze al langer dan vandaag. Dit is je strategie. Plan een datum, zet een batterij lotions & potions voor jezelf klaar, en stroop je mouwen op om je merino wollen vriendinnen op een verjongingskuur te trakteren. Let’s do this. KILL THE PILL.


*Eerst nog even dit. Pillen en pluisjes zijn onlosmakelijk verbonden met (merino) wol. Wol is namelijk (dierlijk) haar met een natuurlijke kroezing. Als je dat blootstelt aan wrijving, dan gaat het vervilten. Vervilten is net zoiets als klitten: ben jij gezegend met een bos krullen à la Nicole, dan weet je net als zij dat je die niet full force moet droograggen na het wassen. Dan krijg je dreads à la Ilse, en dat moet je maar net willen (zij gelukkig wel ). Fact: als je wollen kleding draagt, dan veroorzaakt elke beweging wrijving. Oftewel: dat (merino) wol pluist, is niet te vermijden. Willen we je toch even meegeven: jij doet niets verkeerd. We helpen je met alle liefde uit de brand: dat varkentje schaapje gaan we samen eens even wassen.

 

Merino trui La Clique

 


Zo verwijder je pluisjes en pillen van je merino wol

1. Leg je merino wollen kledingstuk zo plat en glad mogelijk neer. Idealiter op een strijkplank: die is smal genoeg om ín je trui of vest te steken, want per keer één laag van het breisel behandelen is de veiligste manier. Pak je pluizenkam erbij. Als je die niet hebt: in onze shop vind je een fijne pluisjeskam, tried & tested by yours truly. Rek met 1 hand het breisel licht op totdat het helemaal glad ligt. Strijk met de pluizenkam in 1 richting, maakt niet zo heel veel uit welke richting. Check of er inderdaad pluisjes aan de kam blijven hangen. Is dat niet het geval: oefen dan iets meer druk uit, maar vooral niet teveel. Breisels hebben een natuurlijke stretch, en je wilt niet dat het gaat lubberen.

Herhaal dit totdat de meeste pluisjes en pillen verwijderd zijn. Tussendoor maak je de kam schoon door de pluisjes er af te trekken. Nog niet helemaal tevreden? Herhaal de procedure in tegengestelde of kruislingse richting, net zolang totdat je wel tevreden bent. Maar niet net zolang totdat je merino wollen kledingstuk kaalgeplukt is. Alles kan er af, maar vanzelf weer aangroeien doet het niet.

 

2. Meer pluizen dan de pluisjeskam aankan? Dan kun je het ook met een schoon, scherp scheermesje proberen. Hiermee bedoelen we niet een los mesje, maar zo één in een houdertje die je ook voor je benen en/of lady parts gebruikt. Dan moet je kledingstuk wel echt superglad op de strijkplank liggen, anders snijd je dwars door een kreukel of plooi heen. Naast een vaste hand heb je dus ook stalen zenuwen nodig. Kidding. Het is prima te doen, maar je moet je wel concentreren. 

 

3. Ook een pluizentondeuze is een handige tool waarmee je pluisjes en pillen direct van het breisel afscheert. Maar waarom zou je een battery-operated methode kiezen als je het ook duurzaam met de hand kunt doen? Dat is net zo meditatief als tuinieren, minus hardnekkige rouwrandjes.

 

Pluisjeskam

 


Ik hoor het je denken. Wat een gedoe. Zijn pillen en pluizen echt niet te voorkomen op mijn favoriete merino wollen items? Nee. Nou… misschien een beetje. Er zijn wel wat tips & tricks, maar die gaan eerder over uitstellen dan voorkomen. Voor de volledigheid zetten we ze toch even voor je op een rijtje.

 

Tips om pluisjes en pillen op merino wol te voorkomen

  1. Draag hetzelfde (merino-)wollen kledingstuk niet meerdere dagen op rij. Wolvezels hebben, net als memory foam, een vormgeheugen. Als je een gedragen kledingstuk 24 uur laat rusten, geef je de vezels de kans zich te herstellen. 
  2. Volg altijd de wasinstructies. Die zijn er niet voor niets.
  3. Gebruik een speciaal wolwasmiddel. Daardoor blijft het natuurlijke vetlaagje van wol intact: dat houdt de vezels soepel waardoor ze minder snel vervilten.
  4. Was je kledingstuk in een waszakje. Hoe minder wrijving, hoe minder pillen en pluizen.
  5. Een tip uit de categorie ‘baat het niet dan schaadt het niet’: stop een nieuw wollen kledingstuk in een goed afsluitbare plastic zak en leg het een nachtje in de vriezer. Het zou de wolvezels stabiliseren, maar dat is niet wetenschappelijk bewezen. Eerlijk gezegd hebben we het zelf nog nooit geprobeerd: als jij ervaart dat het werkt, dan horen we dat graag.
  6. Toch pillen en pluizen? Niet met je vingers aan pulken! Je trekt alleen maar meer vezels naar de oppervlakte die vervolgens met verdubbelde kracht aan het vervilten slaan. Dus hou je in, en volg braaf bovenstaande instructies. Komt goed.

Last but not least. Laat indianenverhalen over pillen en pluisjes je er niet van weerhouden te genieten van merino wol. Het is een prachtig natuurproduct dat het waard is gekoesterd te worden. Ja, merino wol kan pluizen. Nee, dat betekent niet ‘einde verhaal’. Om onze favoriete Cruijff-quote nog maar eens in de groep te gooien: “ieder voordeel hep z’n nadeel”. En het nadeel van pluizen weegt niet op tegen de enorme voordelen die merino wol te bieden heeft. Dus blijf vooral investeren in merino wollen kledingstukken: onderhoud ze met liefde en ze betalen je terug met warmte, comfort, en een lange levensduur.

 

Blijf je nog even hangen? In onze shop vind je de nieuwste merino wollen items: die moet je echt even zien! 

 

Leestips:

 

Merino wol pluisjes