MIXEN MAAR

Som jij met twee vingers in je neus alles op wat er te weten valt over je geliefde stoffen en garens?  Komtie...

 

• Merinowol is warm en sterk, frist helemaal op van een uurtje uithangen in de buitenlucht. Check! 

 

• Mohair is licht en fluffy, wassen met de hand op lage temperatuur, liggend laten drogen. Check! 

 

• Polyamide en andere manmade vezels zijn vrijwel niet kapot te krijgen, ze kunnen hogere wastemperaturen aan en komen tippetje-toppetje uit de centrifuge. Check! 

 

Maar *@#$%^& doe je in vredesnaam met kledingstukken van gemengde vezels? Wie heeft er überhaupt bedacht dat dat een goed idee is? En hoezo dan?

 

 

MOEDER NATUUR

Er zijn textielpuristen die zweren bij 100% natuurlijke stoffen en garens. Eerlijk, zuiver, niet door mensenhanden aangetast, precies zoals Moedertje Natuur het bedoeld heeft. Daarbij vergeten ze dat Moedertje Natuur de katoenplant niet heeft verzonnen voor de textielindustrie.  

 

Daarom komen sommige eigenschappen van natuurlijke grondstoffen, hoe ‘eigen’ en authentiek ook, ons als consument net even wat minder goed uit. Voorbeelden te over: dat wol kan pillen maakt voor een schaap niets uit, coupe au naturel is in schapenland altijd bon ton. Dat katoen voor geen meter meerekt en dat linnen kreukt? Geen plant die daar wakker van ligt :-).

 

 

VEELEISEND, WIJ?

We hebben behoorlijk wat eisen waar onze kleding aan moet voldoen. Behalve bloedjemooi zijn en heerlijk draagbaar? We noemen een paar puntjes die zo vanzelfsprekend zijn dat je er zelf misschien niet eens op komt.

 

  • Moet zacht zijn
  • Mag niet verkleuren
  • Beetje meerekken graag
  • Niet ofwel nauwelijks pillen
  • Niet uitlubberen
  • Makkelijk in onderhoud
  • Niet krimpen
  • Moet snel droog zijn

Meer dan je dacht? En dat terwijl we nog wel even door hadden gaan…  Komen we eindelijk bij de kern van de zaak: hoe passen we de eigenschappen van textiel aan onze wensen aan? Simpel: door de basisgrondstof te mengen met een of 

meerdere grondstoffen met compleet andere eigenschappen. 

Ladies & gentlemen: we have a blend!

 

We zetten de meest gangbare ingrediënten voor je op een rijtje...

LES POLYAMIDES

Polyamide is een synthetische manmade vezel, gemaakt van fossiele brandstoffen. Klinkt niet sexy en is niet sexy.  Maar: polyamide is ijzersterk! Als toevoeging aan wol zorgt het voor een verbeterde ‘trekkracht’ waardoor er ook met dunnere en losser gesponnen garens gebreid kan worden zonder dat de boel lubbert en uitzakt. 

 

Een wolblend pilt minder snel, droogt sneller na het wassen de kleuren blijven langer mooi én je kledingstuk gaat langer mee. Op de milieu-onvriendelijke minpunt na: win-win in het kwadraat.

 

RECYCLEBAAR

Polyester is ook een synthetische manmade vezel, vooral toegepast om natuurlijke vezels sterker en kleurvaster te maken. Dit ‘zusje van polyamide’ is minder duurzaam (qua levensduur),  minder elastisch, en daardoor ook iets minder prijzig dan polyamide. Pluspunt: het kan heel goed gerecycled worden. Ook recycled polyester wordt tegenwoordig vaak gebruikt voor textiel, het kan eindeloos opnieuw gebruikt worden.

 

ACRYL?

Acryl is een bekende afkorting van polyacryl. In de volksmond, onterecht, niet heel populair. Deze synthetische manmade vezel is gemaakt van fossiele brandstoffen. Acryl is zacht, licht, isolerend (warm) en wasbaar op hogere temperaturen dan bijvoorbeeld wol. In een goed uitgebalanceerde wolblend verbetert het de fijne eigenschappen van wol, terwijl je daar visueel niet eens zo gek veel van merkt. 100% acryl daarentegen kan qua look & feel niet tippen aan wol. En ‘knettert’ je vaak in weg. Uiteindelijk is het toch all about the right mix.

 

 

STRETCHY

Elasthane staat ook wel bekend als elastaan, elasthane, spandex of (merknaam) Lycra. Het is een doorontwikkelde vorm van polyester die extreem rekbaar is. Als toevoeging aan textiel maakt het de stof (of het breigaren) rekbaar. Dat voelt niet alleen comfortabel, het zorgt er ook voor dat je kledingstuk goed in vorm blijft.

 

Er is een tijd geweest dat elastaan nog niet was uitgevonden. Toen moesten we, volgens LEVIS, in bad gaan zitten om de broek lekker strak passend te krijgen. Ken je de reclame nog?

 

BLENDING

Er zijn uiteindelijk best veel voordelen van het mixen van garens. Want 100% is niet altijd de oplossing. 

 

  • Ben je een koukleum en kom je de winter niet door zonder chunky truien en vesten? Dankzij slimme blends hoef je geen kilo’s extra gewicht mee te slepen.
  • Gek op knalkleuren? Met een scheutje polyamide in de blend komen je happy colours extra pittig uit de verf.
  • Hou je zielsveel van wol maar kan je portemonnee je smaak niet bijbenen?  Een blend met acryl is meestal vriendelijker geprijsd dan the full monty. Toch die felbegeerde look & feel, zónder op een houtje te hoeven bijten.
  • Op zoek naar een mooi wollen dames pak? Het is handig als er toch iets van polyester inzit...blijft de persvouw er tenminste in zitten.

 

MAAR HOE ZIT HET DAN MET WASSEN?

Geen zorgen, dat hebben de producenten van de blends al haarfijn voor je uitgeplozen. Alles wat jij hoeft te doen is het waslabel lezen en de instructies nauwgezet opvolgen. Maar dat deed je toch al? ; )

 

* Zo langzamerhand toe aan/zin in some serious wardrobe improvement?  Er staan weer heel wat nieuwe leukerds klaar in de shop, van 100% merinowollen truien en vesten tot fluffy blends met mohair.

Liefs, Nicole & Ilse