BEE my baby
Oui à l’ Amour! We voelen de liefde voor moeder aarde, liefde voor alles wat zij laat groeien en bloeien. Er is zoveel om dankbaar voor te zijn, en dat uiten we niet alleen in woorden maar ook in daden. Daarom geven we 1% van onze omzet terug aan de natuur.
In 2023 spaarden we maar liefst 17.500 keiharde Eurie. Dankzij jullie welteverstaan: 1% van jullie welbestede centen doneren we aan een drietal prachtige doelen die Moeder Natuur een handje helpen om gezond te worden en te blijven. En deze kanjer op het gebied van planet care hoorde ook bij onze goede doelen. LETZZZZZZ HEAR IT FOR...
DE BIJENSTICHTING
De Bijenstichting zet zich in voor het voortbestaan van de bij. Want: wereldwijd neemt de bijenpopulatie schrikbarend af. Hoe komt dat? Heb je even? Klimaatverandering. Pesticiden. Verlies van habitat. Ziektes. Bijen stevenen langzaam maar zeker af op de status 'bedreigde diersoort', en waarom dat BIJzonder slecht nieuws is leggen we je met gepaste tegenzin uit.
PLAN BEE
Bijen zijn voor het voortbestaan van de mensheid letterlijk van levensbelang. Zonder bijen geen planten, zonder planten geen voedsel. That's right, en denk daarbij niet uitsluitend aan groeten en fruit - dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, zuivel en eieren komen van dieren die zich voeden met... juist, planten. Lees je deze blog onder het genot van een bakkie leut? Komt van de koffieplant. Is het al wine-o-clock? Druiven bestuiven zichzelf niet. Granen, noten, zaden, you name it. Ongeveer 75% van de gewassen, wereldwijd geteeld voor menselijke consumptie, is voor de bestuiving afhankelijk van bijen.
Tel daarbij op de indirecte voordelen van bijenbestuiving, zoals de verbetering van de gezondheid van het milieu en de bescherming van biodiversiteit, en je snapt de doelstelling van de Bijenstichting: het voortbestaan van de bij veilig stellen, voor nu én voor de toekomst.
Er is geen Plan B. Alles hangt af van Plan Bee.
DE BIJENSTICHTING IN ACTIE
We hebben de belangrijkste speerpunten van de Bijenstichting, inclusief voorbeelden van de manieren waarop de stichting zich inspant, voor je op een rijtje gezet.
Behoud en herstel van bijenpopulaties door leefgebied te beschermen en bewustzijn van belang te vergroten.
- Actie: Aanbieden van kennis (Webinars, workshops, cursussen);
- Actie: Particulieren aansporen om hun tuin bijvriendelijk te maken. Demonstratievelden en -borders in de eigen, openbaar toegankelijke tuin;
- Actie: landelijke campagne Maai Mei Niet 2024. Samen zetten we grasveldjes en gazons in heel Nederland in bloei voor de bijen. Maai Mei Niet wil saaie grasmatten omtoveren tot bijenoases vol bloemen. Ook jouw gazon kan meedoen, want wist je dat er meer planten in je gazon zitten dan gras alleen? Die komen tot bloei zodra je een (gedeelte van) je gazon in bloei laat komen. Daar profiteren bijen en vlinders van. Dus doe mee, laar je grasmaaier staan en creëren een gedekte tafel voor deze vrolijke zoemers!
Leefomstandigheden van bedreigde wilde bijensoorten verbeteren d.m.v. voorlichting en stimuleren van lokale activiteiten.
- Actie: gemeenschappelijke en provinciale overheden stimuleren om hun grondgebied bijvriendelijker te maken, o.a. door een ander maaibeleid van bermen en grasvelden in te voeren;
- Acties: waterschappen stimuleren hun grondgebied bijvriendelijker te maken. Dat kan worden bereikt door o.a. een ander maaibeleid van bermen, dijken en oevers in te voeren.
Beïnvloeden (landbouw-)beleid middels juridische procedures.
- Actie: in beroep gaan tegen het toelaten van insecticiden die bijen doden;
- Actie: het organiseren van petities en burgerinitiatieven om bestrijdingsmiddelen verboden te krijgen.
Samenwerkingsverbanden met andere milieuorganisaties, nationaal & internationaal.
- Stichting Steenbreek: bekend van het 'tegelwippen', houdt zich bezig met biodiversiteit (o.a. door vergroening van stedelijke omgeving);
- Save the Bees Coalition: een samenwerkingsverband tussen verschillende Europese organisaties met als doel het verbieden van neonicotinoïden en het verbeteren van de bescherming van insecten tegen bestrijdingsmiddelen;
- Buglife: de enige organisatie in Europa die zich volledig inzet voor het behoud van ongewervelde dieren. Deze in Engeland gevestigde organisatie is actief op Europees niveau;
- Save Bees and Farmers: als Nederlandse partner van dit Europees Burger Initiatief roept de Bijenstichting de Europese Commissie op om een landbouwmodel te ondersteunen waarmee boeren en biodiversiteit in harmonie kunnen gedijen.
20 MEI - WORLD BEE DAY
Save the date. Voor dit wereldwijde initiatief krijgt de Bijenstichting weliswaar niet de credits, we noemen het om aan te tonen dat het voortbestaan van de bij inmiddels wereldwijd hoog op de agenda staat. Terecht, en ook jij weet nu waarom. World Bee Day is wereldwijd uitgeroepen door de Verenigde Naties om aandacht te vragen voor het belang van bijen. In Nederland wordt World Bee Day georganiseerd/gecoördineerd door Stichting Bijenvrienden en de Bijenstichting. Waarom 20 mei? De maand mei is een bijzondere maand voor de honingbijen. De kolonies zijn dan zeer actief, produceren volop voorjaarshoning en zwermen volop uit. Ook zijn er in mei veel wilde bijensoorten actief. We roepen iedereen op om deze dag stil te staan bij de bijen in je leefomgeving.
Werkt de beschermingsdrift van de Bijenstichting aanstekelijk? (pun intended:) ) Op Bijenstichting.nl vind je meerdere manieren om een steentje bij te dragen, van ambassadeurschap tot donaties en vrijwilligerswerk - dat laatste speciaal voor de buzzzy bees onder ons die graag de vleugels uit de mouwen steken.
Namens Plein Publique, de Bijenstichting en een boel blije bijtjes: bedankt voor je bijdrage.