EEN DOT VAN EEN PRINT

 
Vraagje... Met welke print zit je altijd goed, ben je zowel streetwise als classic, en scoor je veel punten?
Eénmaal?
Andermaal?
Wait for it…
DE POLKADOT, oftewel de stippenprint.

Deze iconische classic onder de prints is dit seizoen terug van eigenlijk nooit weggeweest, en speelt een glansrol in de nieuwe collectie van PLEIN PUBLIQUE. En je kent ons misschien inmiddels: Van infotainment over de Wondere Mode Wereld maken wij een punt. Dus, de polkadot? Die is spot-on. Daar  moet over geschreven worden.
Audrey Hepburn in Stipjes

PERFECTIE ALS STATUS

Gek genoeg stond de stip tot de 19e eeuw niet echt met stip op 1 qua populariteit: stippen werden geassocieerd met ziektes zoals pokken, de mazelen en de (builen-)pest. Not a good look.

Waarom de perceptie ineens omsloeg in de 19e eeuw is een beetje een raadsel, alhoewel de industriële revolutie vernieuwende machines opleverde waarmee perfect gevormde patronen geweven konden worden. Een cirkel is één van de meest zuivere vormen en dus een slimme ‘proeve van bekwaamheid’  om de nieuwe machines mee te demonstreren.

Voor de welgestelde klasse was het weer eens een mogelijkheid om met de status te koketteren; zij konden zich de stoffen die de pretentieuze high-tech machines maakten veroorloven en onderscheidden zich hiermee van de working class die het met handgemaakte todden moest doen. Grappig hoe de rollen van massaproductie versus custom made handwerk tegenwoordig omgekeerd zijn.

 

Polkadot 1910-1920's

MAAR WAAROM POLKA-DOT?

Hoe een stippeltjesdessin aan de naam polkadot komt? Een vroeg gevalletje van marketingstrategie ligt hieraan ten grondslag.

In de 17e eeuw was de Tsjechische volksdans de Polka ongekend populair. Slimme fabrikanten die hun producten extra onder de aandacht wilden brengen koppelden de term polka aan alles wat los en vast zat, relevant of niet, want de polka was hot news. De eerste officieel gedocumenteerde vermelding van de term polka dot verscheen in het Amerikaanse tijdschrift Godey’s Lady’s Book in 1857, met de volgende omschrijving: “Scarf of muslin, for light summer wear, surrounded by a scalloped edge, embroidered in rows of round polka dots.” Point taken.

 

Marylin Monroe in stippen jurk

 

DANDY COOL

Het zal eens niet...het eerste fashion icon dat de stip populair maakte was een man. De laat 20e eeuwse Engelse überdandy Beau Brummell adopteerde de stip als handelsmerk: hij droeg gestippelde gilets, dasjes en pochets (een ‘lefdoekje’ dat puur ter decoratie uit het borstzakje piepte). Verder vinden we ook Bob Dylan en Andy Warhol gecharmeerd van dezelfde Dandy Cool stijl.
Dandy Beau Brummell, Bob Dylan en Andy Warhol

MISS & MINNIE 

Amerika kon natuurlijk niet achterblijven: twee All American Icons –grappig genoeg tegenpolen van heb ik jou daar -  maakten de polkadot onsterfelijk populair. Allereerst Miss America 1926 Norma Smallwood: zij rockte een voor die tijd spraakmakend nauwsluitend zwempak met polka dot dessin en de verkoop van all things polkadot ging door het dak. Minnie Mouse – bij haar ‘debuut’  in  1928 nog gehuld in plain Jane uni – pakte de trend op en gaf er haar eigen comic character twist aan, uiteindelijk compleet met kekke strik op het hoofd. Twee enorm uiteenlopende ambassadeurs leveren het bewijs: de polka is een allemansvriend.
Miss America 1928 & Miss Minnie Mouse

 

STIPJE HIER, STIPJE DAAAAAR

Ook topdesigners van de afgelopen decennia voelen zich tot de polka dot aangetrokken: Carolina Herrera (l) en Rei Kawakubo van Comme des Garçons (r) adopteerden het als hun signature look en een vaste waarde in alle collecties. Wie herinnert zich niet de legendarische collab tussen Comme des Garçons en H&M?
Stippen collectie's van Caroline Herrera en Comme des Garçons voor H&M
Influencers laten tegenwoordig zien hoe je je kan combineren met stippen

 

POINT TAKEN

Punt gemaakt. Van Hollywood tot Hoogeveen, van high society tot de fabriekskantine; de polka dot is een sociaal fenomeen waarmee je altijd en overal tot in de puntjes gestyled voor de dag komt. Een investment piece waar je niet persé je portemonnee wijd voor hoeft open te trekken. En da’s ook wel eens lekker.

Laatste punt: vergeet vooral niet onze eigen PLEIN PUBLIQUE polka dot items te checken!  Zijn het geen dotjes?


Liefs, Nicole & Ilse