Hips voor de bips door de jaren heen
EEN LEKKER BROEKIE
Ga er maar even lekker voor zitten, want Remote from home is wel het motto de laatste tijd en het is nog steeds wennen af en toe. Maar zoals je misschien inmiddels wel weet, bekijken we bij PLEIN PUBLIQUE vaak de mindere dingen van een positieve kant. Dus als we vanuit huis werken kunnen we onze billen weer in iets zachts hullen om zo die, toch niet helemaal voor serieus werk geschikte, keukenstoel het hoofd (de bibs) te kunnen bieden. Comfort!
En comfort is het halve werk. Tijd voor een lekker broekie, maar liefst wel één waar je in gezien kunt worden, want aan dresscode 'Ma Flodder' doen we niet, toch? En jij bent niet de enige die er zo over denkt. We willen wat hips voor de bibs.
Wat vroeger vrijetijdskleding heette heeft zich ontwikkeld tot een hype waarmee je gezien mag worden. Meer weten over hoe die evolutie verliep? Bij deze!
VRIJ EN BREI
Aha-momentje: vrijetijdskleding kreeg pas bestaansrecht toen er vrije tijd ontstond. Huh? Geen vrije tijd? Nee, in vroegere tijden was het namelijk eat/sleep/work wat de klok sloeg, en dan eigenlijk ook nog eens in omgekeerde volgorde maar dat bekt niet lekker. Men werkte om zichzelf in het levensonderhoud te voorzien, en vrije tijd werd besteed aan eten en slapen om krachten op te doen voor de volgende werkdag. Voor het gewone volk was elke weekdag sowieso een werkdag, de zondagse rustdag was een luxe die alleen de rijken zich konden permitteren.
Gek genoeg was de vroegste vorm van vrijetijdskleding een herenpak, bestaande uit een broek en een colbert: destijds gezien als het toppunt van casual omdat de normale dracht van de welgestelde klasse een driedelig rokkostuum met lange pandjesjas was. Vrije tijd werd vooral besteed aan theaterbezoek, kuieren door het park en ander licht vermaak.
Toen sportbeoefening beging 20e eeuw in zwang kwam ontstond er behoefte aan kleding die wat meer bewegingsvrijheid bood.
JERSEY IT IS!
Tegen het einde van de industriële revolutie werd de eerste lichting massaal geproduceerde tricot mogelijk gemaakt. En de beer was los!
Sportkleding van tricot was het neusje van de zalm. De eerste geconfectioneerde massaproductie staat op naam van sportmerk Le Coq Sportif, op de markt gebracht rond 1920 en meteen een hit bij buitensporters omdat de katoenen jersey lekker warm was en veel bewegingsvrijheid opleverde.
VAN TRACKSUIT NAAR CAMPINGSMOKING
Het eerste echte tracksuit – een broek met een bijpassend jack - was bedoeld voor de atletiekbaan, in goed Engels de ‘track’. In de geschiedenis van de olympische spelen vind je geweldige foto’s die de impact van de meestal felgekleurde pakken goed weergeeft – want de uitvinding van synthetische garens leidde tot een ware kleurexplosie. Een van de early adopters was vechtsport-acteur en cult-held Bruce Lee, bij wiens iconiche look Uma Thurma in Kill Bill decennia later de mosterd haalde.
De populariteit steeg gestaag door, totdat in de jaren zestig de vrije zaterdag werd ingevoerd, in de eerste instantie alleen voor ambtenaren – later voor bijna iedereen. De markt voor vrijetijdskleding ontplofte letterlijk. Iedereen haakte aan: van trendy tieners tot bezadigde middenklassers – de huiveringwekkende geboorte van de campingsmoking was een feit.
Van de synthetische tracksuit schoven we langzaam door naar de iconische grijs-gemêleerde joggingbroek die al even democratisch bleek: jong, oud, blank, zwart: iedereen viel als een blok voor good old sweatpants.
De combi die Ronald Reagan zich meende te kunnen permitteren willen we je ook niet onthouden. Image-marketing was nog een onontgonnen gebied, zullen we maar zeggen :)
En de laatste zoetzure oprisping die we je niet willen onthouden: Juicy Couture. Je kent ze vast nog, zoiets is niet zo 1,2,3 van je netvlies te poetsen. Fluweel in snoepkleurtjes, dikke vette letters op de bip, en strass. Veel. strass. Britney S, Paris H, J-lo: ze konden er geen genoeg van krijgen. Misschien triggerde dat Karl lagerfeld tot deze hilarische opmerking: “Sweatpants are a sign of defeat. You lost control of your life, so you bought some sweatpants.” We kunnen het hem niet meer vragen, maar we agree to disagree…
THE APARTMENT PANTS
Je ziet het, al met al heeft het een flinke reis gemaakt om te worden wat de joggingbroek nu is. Maarreh...wat is hij nu dan?
Eigenlijk bracht Jennifer Anniston in de serie Friends de goede omschrijving ter wereld. Ze noemde de versie van tegenwoordig ' The apartment pants'. Een lekker zittende broek die een essentieel onderdeel van je interieur is geworden. Heerlijk om binnen te dragen.
Dat The Apartment pants een ook een 'Outside the apartment pants' zou worden hadden we destijds niet kunnen verzinnen. Maar in de nieuwste generatie longepants kun je je absoluut met goed fatsoen vertonen!
Hoe je ze ook noemt: huisbroek, jogger, loungepants of – toch onze favoriet – apartment pants: ze horen bij life as we know it. Misschien nu nog wel meer dan voor Corona.
Tot slot laten we je nog even meegenieten van de puike exemplaren die wij van Plein Publique in de collectie hebben opgenomen. Gebreide merinowollen beauties met een flatterende rechte pijp: ze zitten heerlijk, zijn lekker warm en zorgen ook nog eens voor extra stijlpunten. Geef ze een upgrade met een chique blouse en blazer, of combineer ze met een truitje met trendy pofmouwen. Self-care 2020? Dat zit wel goed!
Liefs Nicole & Ilse