FAQ merinowol
Al lijkt het er op dat we een prachtige nazomer tegemoet gaan (Moeder Natuur heeft absoluut nog het één en ander goed te maken): een slimme meid is op haar toekomst voorbereid. Met dat in gedachten verklaart Plein Publique het (merino-)wolseizoen voor geopend.
Terwijl jij nog volop in de makkelijke vakantiewasjes modus zit, frissen wij alvast je merino-wijsheid op. Hoe zat het ook al weer met de ins & outs? Voordat jij het vraagt , hebben wij het al beantwoord :)
KNITWITS A GOGO - OPFRIS CURSUS MERINO
Mag je merino wol wassen?
Ja. Maar alleen als je er op staat. Wa-hat? Jawel, je leest het goed! Merino wol wassen hoeft niet, want het gedijt prima als je het een paar uurtjes buiten te luchten hangt. Buiten hangen in de mist, of in de post-douche (stoom is ook mist) badkamer doet ook wonderen. Sprayen met water waaraan je een paar druppels biologische/etherische olie hebt toegevoegd is ook een goed idee. Geurtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon. Hoe dat kan? Merinowol - eigenlijk alle wol - is van nature antibacterieel. Muffe luchtjes bevinden zich niet in de vezel maar in de lucht tussen de vezels. Natuurlijk mag je merinowol echt wel eens wassen, maar het liefst zo weinig mogelijk.
Krimpt merino wol? Zo ja: hoe kun je dit voorkomen?
Merinowol kan krimpen, maar alleen als je het verkeerd behandelt. De wolvezel is geschubd en haakt zichzelf aan andere vezels vast: daardoor voelt een wollen item zacht en fluffy aan. Het houdt je warm doordat de ingesloten lucht je warmte van je lichaam vasthoudt. Als je wol te heet wast, schrikken de schubben en sluiten ze zich. De ingebouwde luchtruimte verdwijnt en het volume van je kledingstuk wordt kleiner. Lang verhaal, sneue afloop: je kledingstuk is gekrompen. Was merino wol daarom niet warmer dan 30 graden, op een wolwasprogramma waarmee je teveel wrijving voorkomt: door de wrijving haken de schubben nog vaster in elkaar waardoor de wol minder ‘luchtig’ wordt, het volume van je kledingstuk afneemt… etcetera, je snapt ‘m.
Op hoeveel graden was je merino wol in de wasmachine?
Was merinowol nooit never ever warmer dan 30 graden. Dan beschadig en vervorm je de wolvezel waardoor je wollen kledingstuk kan krimpen en/of vervilten. Om diezelfde reden gebruik je een wolwasprogramma dat langzaam opwarmt naar 30º zodat de wol geleidelijk aan de temperatuur went en niet meteen in een spiraalpermanentje springt. Jij doopt toch ook eerst je grote teen in het hete badwater voordat je kopje onder gaat? Ook wast een wolwasprogramma je merino wol met minder omwentelingen en dus minder wrijving, special om vervilting te voorkomen.
Moet ik een speciaal wolwasmiddel gebruiken voor merino wol?
Ja, liever wel. We willen je niet op kosten jagen, maar een goed wolwasmiddel voor je merino wollen kleding is absoluut de investering waard. Waarom? We leggen het je uit. Wol bevat wolvet, het zogenoemde lanoline. Dat vetlaagje zorgt ervoor dat wol andersoortig vuil en vet afstoot. Ook is het antibacterieel: als wol licht vochtig wordt verandert de lanoline in lanoline-zeep die bacteriën verdrijft. Die vet goede zelfreinigende eigenschappen wil je toch niet om zeep helpen? Een speciaal wolwasmiddel houdt het laagje lanoline van je merino wollen item intact. Sterker nog: soms bevat het zelfs lanoline en vult het de beschermende laag daar waar nodig aan. Geniaal! Vergeet niet de wasverzachter achterwege te laten: als je dat gebruikt draai je alle voordelen van het wolwasmiddel de nek om.
Ik heb het wolwasprogramma gebruikt, maar mijn merino wollen item is toch gekrompen. Wtf???
Arm schaap… Het wolwasprogramma was de juiste keuze: de crux zit ‘m in het centrifugeren. Zorg ervoor dat je de centrifuge instelt op maximaal 600 toeren. Meer dan 600 toeren = meer wrijving = meer schade aan de wolvezels = krimp en/of vervilten. Kies dus voor een laag toerental en als je kledingstuk dan nog niet helemaal droog is, laat je het aan de lucht drogen. Het kost iets meer tijd, maar zo werkt dat met alle goede dingen in het leven:)
Hoe kan ik gekrompen merino wol herstellen?
In principe is het krimpproces onomkeerbaar. Maar er zijn wel trucjes om het formaat van je kledingstuk weer een beetje richting de realiteit te sturen. Dompel je kledingstuk onder in een emmer met lauw water en een scheutje wolwasmiddel. Niet laten inweken, maar zorg er wel voor dat de vezels door en door nat zijn. Rol de boel in een handdoek en druk het overtollige water er voorzichtig uit. (Niet wringen, hou je in.) Om je item langer te maken, hang je het op een hangertje dat qua schouderbreedte ongeveer gelijk is aan de schouderbreedte van je trui of vest. (Om Alexis Colby-schouders the voorkomen, alhoewel dat nu wel de trend is…) Gebruik een hanger met ronde uiteinden om het breisel niet te doorboren. Aan de lucht laten drogen et voilà: extra lengte (ging dat voor langer haar ook maar op, pfff). Wil je juist de breedte in? Volg dezelfde procedure maar leg je item op een speciaal droogrek van gaas en rek het voorzichtig op tot de gewenste breedte. De lucht doet de rest. Let op: op deze manier kun je de afmetingen van je kledingstuk manipuleren, maar het breisel niet de verloren luchtigheid en volume teruggeven.
Mag je merino wol op de hand wassen?
Een handwas lijkt veiliger voor merino wol, maar is het niet persé. Tenzij je een thermometer in het water hangt, want 30º voelt verrassend koel aan dus je bent al snel geneigd er nog wat heet water bij te doen. Bovendien voorkom je met een handwasje niet het het eerdergenoemde schrikeffect dat zo schadelijk kan zijn voor je merino wol. Laten inweken is helemaal een no-no. Net als centrifugeren. Klinkt dat snelle simpele handwasje toch ineens als een heel gedoe? Mission accomplished.
Mag je merino wol bij de verwarming drogen?
Oh baby… breek ons de b** niet open. Wol schrikt van plotselinge temperatuurschommelingen: het raakt zijn kroezende vezelstructuur kwijt en daarmee zo’n beetje alles wat merino wol zo fijn maakt. Die verwarming, hoe verleidelijk ook, is dus echt niet aan te raden voor je merino wol. Ook felle zon heeft datzelfde verwoestende effect op natte wol. Wol droog je ‘aan de lucht’, liefst buitenlucht met een zacht briesje.
De belangrijkste tips & tricks hebben we bij deze met je gedeeld. You’re welcome :) Waar je ook welcome bent is onze shop: daar staan de nieuwste merinowollen items te popelen om door jou ontdekt te worden!
Leestips:
Heb je onze kledingspray voor merino wol al gezien?
Waar komt jullie merino wol vandaan en geven jullie wel een beetje TLC aan de schaapjes?